Alles over vitamine A (Retinol)

Vitamine-A--1

Alles over vitamine A (Retinol)

Vitamine A is een vet oplosbaar vitamine. Deze vitamine zorgt voor een goede werking van de ogen en het afweersysteem. Daarnaast biedt het je lichaam ook ondersteuning aan een gezonde huid, haar en nagels. Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Wil jij weten waar vitamine A in zit? Of waar vitamine A goed voor is? Lees in dit artikel alles over vitamine A!

Vitamine A, wat is het eigenlijk?

Vitamine A is in 1913 ontdekt door wetenschappers. Deze wetenschappers ontdekte dat vitamine A van belang is voor het aanpassen van de ogen in het donker. Vitamine A is oplosbaar in vet en is onmisbaar voor het afweersysteem in ons lichaam. Dit komt doordat deze vitamine een goede werking heeft op onze weerstand. Daarom wordt vitamine A ook wel de anti infectie vitamine genoemd. Ook staat vitamine A bekend als een essentiële micronutriënt die betrokken is bij lichamelijke processen zoals immuniteit, visie en cel onderhoud. Vitamine A wordt na de verspreiding in het lichaam opgeslagen in onze lever.

Waar zit vitamine A in?

Belangrijke bronnen voor vitamine A zijn dierlijke producten, zoals vlees, zuivelproducten en vis. Daarnaast zie je vaak bij margarine, boter, halvarine en bak of braadproducten dat vitamine A wordt toegevoegd. Wil jij weten of in jouw producten vitamine A aanwezig is? Lees het dan op het etiket. De bekendste bron van vitamine A is de lever. Dit komt omdat bijvoorbeeld een runderlever al meer dan 27.000 microgram vitamine A bevat. Verder kun je ook veel vitamine A vinden in leverworst of leverpaté. Groenten en fruit bevatten bètacaroteen, dit zet het lichaam om in vitamine A. Denk bijvoorbeeld bij groenten aan wortels, spinazie, andijvie en boerenkool.

Wat zijn de symptomen van een vitamine A tekort?

In Nederland heeft ongeveer 20% van de ouderen een vitamine A-tekort. Dit komt ook vaker voor bij vegetariërs of veganisten. Vooral in ontwikkelingslanden zie je dat veel volwassenen een vitamine A-tekort hebben. Een te kort verhoogt de kans op infecties. Op lange termijn zou een ernstig te kort aan vitamine A zelfs kunnen leiden tot blindheid. Hieronder geef ik een lijstje met symptomen bij een vitamine A-tekort.

  • Nachtblindheid
  • Huidproblemen
  • Dof haar
  • Infecties
  • Diarree
  • Lage weerstand

Een vitamine A-tekort kan voor problemen zorgen in ons lichaam. Om dit te voorkomen biedt De Gezondheidslijn een ruim assortiment aan vitamine A supplementen. Deze producten bieden ondersteuning naast de dagelijkse voeding. Lees voor gebruik altijd even de verpakking en bijsluiter om problemen te voorkomen.

Vitamine A, waar is het goed voor?

Vitamine A biedt meerdere gezondheidsvoordelen, dit komt door de belangrijke rol die vitamine A speelt in ons lichaam. Denk bijvoorbeeld aan ons gezichtsvermogen, geheugen en immuunsysteem. Hieronder geef ik meer informatie en voorbeelden van voordelen die vitamine A het lichaam kunnen bieden.

Vitamine A ondersteunt ons gezichtsvermogen.

Misschien herken je het wel van vroeger, dat je ouders tegen je zeiden dat je óók de groentes op moest eten zoals wortels. Dit zeiden je ouders natuurlijk niet om je te plagen, maar omdat dit gezond voor je is. Vanaf jongs af aan wordt al duidelijk hoe belangrijk vitamine A is. Wortels zitten vol met vitamine A.

Retinol is de biologische benaming van vitamine A en helpt het lichaam bij het aanmaken van netvliespigmenten in het oog. Deze pigmenten zijn belangrijk voor ons gezichtsvermogen. Daarnaast biedt vitamine A ook ondersteuning aan de cellen in ons hoornvlies.

Vitamine A kan een positief effect hebben op ons geheugen.

Uit onderzoek blijkt dat vitamine A invloed kan hebben op de gezondheid van de hersenen. Dit komt doordat vitamine A ondersteuning biedt aan de hersenen om gedurende het leven te blijven veranderen. Bijvoorbeeld door onderdelen die de hersenen niet meer kunnen gebruiken te verwijderen. Vitamine A kan een positief effect hebben op onze geheugenprestaties.

Vitamine A ondersteunt ons immuunsysteem.

Vitamine A bevat antioxiderende eigenschappen. Deze stoffen ondersteunen ons immuunsysteem om schadelijke stoffen zoals zuurstof en stikstof te verminderen. Daarnaast kan vitamine A ervoor zorgen dat de epitheelcellen beschermt worden. De epitheelcellen bevinden zich aan de buitenrand van ons lichaam en werken als bescherming tegen bijvoorbeeld virussen of schadelijke bacteriën. Vitamine A kan er dus voor zorgen dat jouw immuunsysteem ondersteunt wordt. Ook kan vitamine A het lichaam helpen om ziekteverwekkers of ongewenste deeltjes in de keel te verwijderen.

Extra voordelen vitamine A

Naast dat vitamine A een positief effect heeft op ons geheugen en het ons lichaam ondersteunt bij ons gezichtsvermogen en immuunsysteem, biedt vitamine A nog meer voordelen. Hieronder de resterende voordelen van vitamine A.

  • De ogen kunnen zich makkelijker aanpassen in het donker.
  • Zorgt voor een normale werking van het afweersysteem.
  • Ondersteunt de ontwikkeling van het ongeboren kind.
  • Speelt een rol bij de groei van kinderen.
  • Ondersteunt de huid om gezond te blijven.
  • Speelt een rol bij het aanmaken van cellen in haar, tandvlees, long en luchtpijp.

Vitamine A supplementen kopen bij DeGezondheidslijn.

Heb je last van een vitamine A-tekort? En wil je vitamine A supplementen naast de dagelijkse voeding? DeGezondheidslijn heeft een ruim assortiment van 60.000 producten die via onze webshop te bestellen zijn. Ons team staat voor een goede prijs/kwaliteit verhouding voor al onze producten.

Jouw vitamine A supplementen voor 21:00 bestelt, morgen in huis!

Menu