Graag stellen wij aan u voor: Jerome Verbeek     

Jerome helpt mensen bij ziekte en gezondheid door het geven van voedings- en leefstijladviezen. Daarnaast geeft hij praktische adviezen en leeft met mensen mee, omdat hij zelf jarenlang chronisch ziek is geweest en zelf heeft moeten zoeken naar een oplossing.

Jerome is gediplomeerd:

  • Orthomoleculair therapeut
  • Fysiotherapeut
  • Klinisch Psycho-Neuro-Immunoloog

Speciaal voor klanten van de Gezondheidslijn geeft Jerome gratis advies:

Gezondheid niet vanzelfsprekend

Helaas blijkt dat wat wij verstaan onder “gezond leven” geen garantie geeft om ook gezond te zijn. Al vroeg in mijn leven kreeg ik de diagnose Prikkelbare Darm Syndroom, desondanks dat ik voor algemene begrippen heel gezond at.

Ik was vermoeid, had last van hevige angstklachten en kon niet functioneren. Later bleek dat ik ook een auto-immuunziekte van mijn schildklier had.

Na jaren zoeken en proberen kwam ik uiteindelijk ten einde raad bij een orthomoleculair therapeut terecht. Ik was toen 21 en had al zoveel geprobeerd maar niets leek te helpen. We zijn toen begonnen met bepaalde voedingsmiddelen weg te laten. Tevens moest ik een aantal supplementen nemen en een darmflora protocol volgen.

De snelheid waarop mijn klachten verdwenen was onvoorstelbaar. Ik had nooit durven geloven dat na alle voor mij vruchteloze onderzoeken en medicijnen, zoiets “alternatiefs” zo’n verbetering zou kunnen geven. Waarom was dit niet eerder ontdekt en waarom was dit niet bekender?

Na deze ervaring was ik verkocht. Ik kon toch niet de enige zijn die zoveel gezonder zou kunnen worden door voeding en suppletie? Eerst studeerde ik fysiotherapie. Hier heb ik vooral geleerd hoe je mensen het beste kan begeleiden; door een realistisch beeld te hebben wat wel en niet in iemand’s dagelijks leven haalbaar is. Je leefstijl aanpassen is best een opgave in het begin. Dit moet je niet forceren of ineens allemaal perfect proberen te doen. Dit hoort stap voor stap te gebeuren. Met duidelijke instructies die iedereen kan volgen. Het moet ook leuk zijn en vooral moet het snel effect hebben zodat je gemotiveerd raakt en blijft.

Lees hieronder al mijn recente artikelen over gezonde voeding, leefstijl en orthomoleculaire therapie.

Depressies: voeding & leefstijlgeneeskunde

Wanneer iemand je vraagt hoe het met je gaat, heb je dan wel eens geantwoord met: “wel wat beter”.. of “het gaat wel ok..”?

Voelde je dat ook echt? Kon je een echt antwoord geven? Misschien bedoelde je wel als volgt:

“maak je maar geen zorgen om mij, gezien je toch geen antwoord op mijn problemen hebt. Ik heb nog slechtere tijden meegemaakt. Eigenlijk gaat het nog steeds zwaar K*T, maar laat ik maar politiek correct antwoorden. Voor mijn eigen fragiele optimisme en voor mijn omgeving”.

Angst en depressie gevoelens door leefstijl factoren

Helaas herkennen veel mensen het gevoel hierachter. Sommigen herkennen het niet eens meer, omdat ze zich al te lang niet anders hebben gevoeld.

Het is moeilijk om een depressie van een burn-out of zelfs intens verdriet te onderscheiden. In alle situaties overheerst somberheid en een gebrek aan plezier in alledaagse dingen. Bij verdriet is er vaak sprake van een verlies.

Dit heeft zijn tijd nodig en moet vooral niet onderdrukt worden. 

Mensen met een depressie voelen weinig lust voor het leven, terwijl het bij een burn-out meer om een overbelasting gaat. In mijn praktijk kom ik met mensen in aanraking die te lang en zonder duidelijke oorzaak in een dergelijke staat blijven hangen.

40% van de depressies door een “Low Grade Inflammation”

Wist je dat maar liefst 40% van alle depressies mede veroorzaakt worden door een laag-gradige ontsteking?

Bedenk je maar eens hoe je je voelt als je flink de griep hebt, wat immers ook een ontstekingsreactie uitlokt. Je bent down, futloos, hebt nergens zin in en wilt vooral geen sociale interactie. Ditzelfde mechanisme in je brein wordt ook geactiveerd bij andere immuunreacties, zeker als deze continue door blijven gaan.

Zo kan buikvet dat ontsteekt, een ontstoken darm-of maagwand of zelfs een ontstoken gebit voor een “mentale” depressie zorgen!

Continu op zoek naar antwoorden

Je hoofd is continue op zoek naar antwoorden. Waarom voel ik me zo? Wat kan ik ertegen doen? Wat heeft het voor zin om er wat tegen te doen?

De exacte antwoorden hierop zijn voor iedereen verschillend, maar één ding kan ik garanderen: het heeft zelden maar één enkele oorzaak!

Om een echte duurzame oplossing te vinden, dient er aan alle facetten gewerkt te worden. En deze oorzaken hebben niet alleen met je werk of gezinsleven te maken. Denk maar eens aan een winterdepressie. Niet iedereen heeft er last van, maar voor velen is het verminderde zonlicht net de laatste druppel.

Vaak maakt stress in het vroege leven je gevoeliger voor psychische klachten. 

Dit is wetenschappelijk onderzocht en terug te zien aan de ontstekingsgevoeligheid en ontwikkeling van de hersenen. Maar ook nu moeten er nog meer factoren bovenop komen, willen deze ervaringen tot een depressie leiden.

“Zo merk ik dat voldoende omega 3 vetzuren al veel angstklachten verbeteren bij mijn cliënten. Ook slechte darmbacteriën kunnen de voorgeprogrammeerde hersenen laten doorslaan naar een ware stoornis.”

Mijn advies

Mijn boodschap is als volgt.

Neem zoveel mogelijk van deze factoren in acht als je aan deze klachten wilt werken. Misschien lijk je hierdoor minder controle te hebben. Maar je hebt ineens ook veel meer mogelijkheden tot verbetering.

En het hoeft niet allemaal meteen perfect te zijn.

Waar moet je beginnen? 

Met jezelf te informeren wat allemaal een rol kan spelen. Daarna is het een kwestie van de makkelijkste stap het eerste te nemen. Soms kan dat een antidepressiva zijn om weer genoeg drive te krijgen. Of goede psychologische hulp inschakelen. Maar er zijn ook supplementen die een snelle winst kunnen geven.

Wil je weten welke oorzaken en oplossingen er allemaal mogelijk zijn vanuit mijn vakgebied en (eigen)ervaring? Ik heb mijn hele lezing hierover opgenomen die je direct en gratis kan bekijken:

Hoeveel groentes moet ik eten?

Tussen de 300 en 400 gram per dag. Geen idee hoeveel dit eigenlijk is? Volg dan deze vier praktische tips, want ik als voedingsdeskundige zat met hetzelfde probleem.

  1. Probeer bij méér dan één maaltijd van de dag groentes te eten, anders red je die hoeveelheid niet snel. B.v. komkommer of avocado bij het ontbijt al, of een wortel ernaast. Lukt dit niet dan kan je dagelijks kiezen voor een rijke maaltijdsalade. Deze weegt al gauw 300 gram.
  2. Maak onderscheid tussen “zware” groentes en voeding waar vooral een hoop lucht tussen zit. Een gemiddelde wortel weegt 135 gram (3de al van wat je dagelijks moet binnen krijgen) terwijl een grote zak gemengde sla voor twee personen slechts 150 gram weegt. Kijk maar eens wat vaker op voorverpakte groentes. Daar staat altijd het gewicht al op. Ook een keukenweegschaal geeft na een week wegen al veel meer inzicht.
  3. Volgens het voedingscentrum hoort een volwassen persoon 200 gram groentes te eten en de meeste Nederlanders denken dit wel te halen. Het blijkt echter dat er gemiddeld maar 135 gram gegeten wordt en dat is maar een 3de van wat een orthomoleculair therapeut als ik aanraadt. Een bekende uitspraak van ons is: “Het volume op je bord bestaat uit planten, de energie komt van het stuk vis of gevogelte.”
  4. Om deze hoeveelheid te behalen, zal je andere voeding moeten laten staan. Voor de meeste mensen betekent dit minder koolhydraten eten zoals aardappelen, brood, pasta en rijst. Das mooi want daar val je van af, maar pas op met een koolhydraat arm dieet als je dun bent, ziek of veel stress hebt. Maak je maaltijd lekker door kruiden en olijfolie door de groentes te doen. Dat was toch al gezond en maakt droge groentes een stuk smeuïger en smakelijker.

Groentes bevatten vitamines, mineralen en polyfenolen in hoeveelheden en verhoudingen die niet in fruit en vleesproducten voorkomen. Maar nog veel belangrijker zijn de hoeveelheid en soort vezels gevonden in alle verschillende groentes. Vezels zijn de enige voedingsbodem voor je darmflora en wordt erg aangeprezen in vezelrijk brood en crackers. De laatste jaren is echter onderzocht dat er verschillen in vezels zijn. Deze verschillende vezels laten allemaal andere bacteriesoorten in je maag-darm kanaal groeien. En mochten brood en granen nou juist niet de meeste gunstige bacteriën produceren.

Even voor de goede orde, de menselijke darmflora speelt hoogstwaarschijnlijk een hoofdrol bij het voorkomen of verbeteren van: allergieën, auto-immuunziektes, afweer (tegen virussen), overgewicht, diabetes, Alzheimer, Parkinson, energieproblemen, huidproblemen, concentratiestoornissen, hart- en vaatziektes en darmklachten. Kortom, het is moeilijk om nog een klacht of ziektebeeld te vinden waar je darmflora geen invloed op heeft. En je krijgt er nog een mooie huid van ook!

Wil je weten wat je nog meer kan doen om een goede darmflora te krijgen of heb je darmklachten zoals Prikkelbare Darm Syndroom, Colitis Ulcerosa of Ziekte van Crohn? Bekijk dan direct en gratis mijn video lezing onder dit artikel over darmklachten.

Waarom de wereld klaar is voor een betere leefstijl!

Het Coronavirus maakt velen van ons flink bang. Niet geheel onterecht, want een percentage van alle mensen sterft er nog steeds aan. Het vreemde is alleen, er sterven jaarlijks nog veel meer mensen aan diabetes en hart- en vaatziektes dan aan dit virus. Echt véél meer. Toch lijkt dat feit, zeker in vergelijking met de huidige epidemie, als oud nieuws behandeld te worden. Het wordt onder de tafel geschoven of vluchtig geaccepteerd omdat je er toch nou eenmaal weinig aan kan doen. Het lijkt gewoon een kwestie van pech hebben, mocht je getroffen worden door deze bekende westerse ziektebeelden. Het kan de beste overkomen, want we kennen allemaal wel iemand die zijn of haar hele leven gezond bezig was en dan toch ernstig ziek wordt. Net als bij dit virus.

Zou het toeval zijn dat de grootste risicogroepen onder de mensen die het Covid-19 virus oplopen, juist de mensen zijn die al kampen met diabetes en hart- en vaatziektes? En is het virus dan de oorzaak of de druppel? Er lijkt een logisch samenspel te zijn tussen je algemene gezondheid en de manier waarop je lichaam al dan niet met een virus infectie om kan gaan. Een gezond kind bijvoorbeeld is slechts één dag ziek bij een verkoudheid, een volwassene met een stressvolle baan doet er twee weken over en een hoogbejaarde kan weleens overlijden aan diezelfde verkoudheid. Zijn we hieraan overgeleverd of kunnen we controle uitoefenen op dit ogenschijnlijk tijdsbepaalde proces?

Er bestaan geen garanties in het leven. Ook al leef je nog zo gezond, je kunt altijd ziek worden. Zo ook met diabetes type 2 en hart- en vaatziektes. Maar je kunt wel bewuste keuzes maken om de kans op het ontwikkelen van westerse ziektebeelden aanzienlijk te verlagen. En ook al heb je last van zo’n moderne aandoening, je weerbaarheid verbetert met elke gezonde keuze die je doorvoert in je dagelijks bestaan. Het zijn vaak kleinere stapjes dan men zich realiseert. Ze voelen soms zo goed, dat je je afvraagt waarom je dit niet jaren eerder al hebt gedaan. En een betere leefstijl wapent niet alleen tegen aandoeningen en infecties. Met 98 miljard en stijgend is de gezondheidszorg in Nederland een van de duurste ter wereld.

Het lastige is alleen dat er tegenstrijdige info is. Er zijn zoveel gezondheidsgoeroes momenteel en ze benadrukken allemaal wat anders. Het is een feit dat, ALS je al bewust bezig bent met je voeding, je dagelijkse stress en je beweegpatroon, er al sprake is van enorme winst. Het verschil zit hem tussen enerzijds een beetje aandacht besteden aan de belangrijkste hiaten in je leven en anderzijds elke keer opnieuw je schouders optrekken en een liter frisdrank drinken. Omdat je zo opgevoed bent, of omdat je collega’s en vrienden dit ook doen. Omdat je er niet direct last van krijgt. Omdat je ook een beloning verdient. Persoonlijk vind ik het allemaal heel logisch en begrijpelijk. Het is alleen zo jammer dat je er zelf de dupe van wordt.

Hier mijn grote pijlers in de leefstijlgeneeskunde, met al mijn kennis en nederigheid aangeboden:

– Eet gezonde vetten en proteïnes zoals die in goede vis of gevogelte, samen met goede vezels die vooral in diverse groentes zitten. Beide helpen bij overgewicht en het voorkomen van hart- en vaatziektes.
– Pas je hoeveelheid snelle koolhydraten aan en probeer (vooral verborgen) suikers te verminderen. Dit lijkt als een van de meer belovende verbeteringen bij diabetes 2 en overgewicht.
– Slaap op vaste uren en verstoor dit ritme niet te vaak. Uitslapen of op andere uren gaan slapen verstoort je bioritme en heeft flinke gevolgen voor lichaam en geest. Ook dit is gelinkt aan overgewicht en diabetes.
– Vermijd lange uren zitten, zowel op je werk als privé. Niet makkelijk, maar wen eraan om elk half uur even op te staan. Anders komen de “corona kilo’s” er vanzelf aan.
– Hou desondanks de situatie toch zoveel mogelijk warme contacten en indien toegestaan raak elkaar aan (huid op huid contact is bewezen gezond!). Sociale interactie is cruciaal voor een mens en in het bijzonder voor je virale weerstand.
– Als je al ziek bent of je merkt dat deze aanpassingen om wat voor reden dan ook niet lukken, ga dan in gesprek met mij of een van mijn gewaardeerde collegae om hier samen een oplossing voor te vinden.

Coronavirus en goed slapen: 4 Tips & Trucs vanuit de leefstijlgeneeskunde!

Voor je virale weerstand, in het bijzonder bij het Coronavirus, blijkt een goed slaap/waak ritme van groot belang te zijn. Het lijkt misschien een inkoppertje, maar een kwalitatief goede en diepe slaap in de nacht en energiek zijn overdag speelt een grote rol bij het bestrijden van elk virus. Hoogstwaarschijnlijk is dit een belangrijke reden waarom kinderen zoveel beter bestendig zijn tegen het Coronavirus dan volwassenen en vooral ouderen. Dit betekent natuurlijk niet dat als je slecht slaapt, je ineens in een hoge risicogroep valt mocht je het virus oplopen. Maar onderstaande tips zullen zeker helpen je weerbaarheid te verhoren.

  1. GA OP VASTE TIJDEN SLAPEN EN STA OP VASTE TIJDEN OP 

Je biologische klok in je hersenen is supergevoelig voor ritmeverstoringen. Denk maar aan kinderen als de zomer- of wintertijd ingaat, of aan een jetlag van één uurtje al. Veel mensen gooien hun slaap waak ritme in het weekend al door de war door feestjes of uitslapen, waardoor ze na een poosje ook steeds moeilijker inslapen en minder fit wakker worden. Hoewel ongeveer 20% van alle mensen geprogrammeerd zijn om later te gaan slapen, blijft het zo dat de meesten van ons het beste tussen 22.00-22.30 kunnen gaan slapen en tussen 06.00-06.30 weer kunnen opstaan. Wat ook bij je past, zorg dat je die tijden zo goed mogelijk hetzelfde houdt, ook al slaap je (in het begin) nog niet meteen in. Slaap dus tevens niet te lang uit. Langer dan 9 uur is ook verstorend en maakt je niet fitter.

2. BOUW JE BLOOTSTELLING AAN “BLAUW LICHT” IN DE AVOND AF 

Melatonine is het slaaphormoon dat een belangrijke rol speelt bij je weerstand tegen virussen en specifiek het Coronavirus. Dit hormoon wordt minder aangemaakt als er blauw licht in je ogen schijnt. Dit was van nature alleen als overdag de zon scheen, maar helaas doet kunstmatig licht dit ook. Zorg dus dat je minimaal 2 uur voor het slapen gaan zo min mogelijk blootstelling hebt aan blauw licht. In volgorde van sterkst naar zwakst blauw licht: de zon, GSM, tablet, pc, tv, tl-licht, gloeilampen, gedempt of warm licht, kaarslicht. Truc: op de meeste apparatuur kan je al een blauwlicht filter instellen en dit scheelt al wat. Maar het is verre van ideaal, ook vanwege punt 3. Word je ‘s morgens wakker, zorg dan juist dat je b.v. de gordijnen snel opent of buiten komt want dan moet het omgedraaide gebeuren voor een goede weerstand. Persoonlijk probeer ik rond 20.00 al het kunstmatig licht af te bouwen. Als ik verder niks meer hoef te doen, steek ik kaarsjes aan of gebruik ik gedempt licht.

3. BOUW JE PRIKKELS IN DE AVOND AF 

Tv, series, social media, eten na 20.00. Het zijn allemaal prikkels die je hersenen en ogen juist sterk stimuleren en niet af laten schakelen. Kijk of je ook vermaak en ontspanning kan vinden in boeken, audiobooks, meditatie, yoga, muziek, ademhalingsoefeningen, spelletjes of gesprekken met je gezin etc. Nu blijft spannend en gezellig series kijken af en toe prima, maar als je dit alleen nog maar doet heb je misschien te weinig alternatieven om uit te kiezen. Of je zoekt naar spanning en prikkels in de avond omdat je overdag te weinig meemaakt dat stimuleert. Mensen hebben ook spanning nodig in hun leven, maar daarna weer ontspanning.

4. BIJ SLAAPPROBLEMEN

Soms heeft het bioritme een duwtje nodig of lukt het door angst of piekeren minder goed om te slapen. Er zijn supplementen die dan een (tijdelijke) uitkomst kunnen bieden. Denk hierbij aan Melisse of Valeriaan, magnesium of melatonine zelf. Pas echter op met zelfmedicatie aangezien deze middelen niet voor iedereen geschikt zijn en alleen correct werken in de juiste dosis en vorm. Neem in dit geval even contact met mij op voor advies. Slaapmedicatie kan tevens een tijdelijke oplossing bieden, maar zorgt helaas ook voor een kwalitatief minder diepe slaap. Probeer dus altijd (o.a. via bovenstaand tips) te werken aan een duurzame verbetering waardoor ook deze middelen weer afgebouwd kunnen worden op ten duur.

Bij wisseldiensten

Wisseldiensten zijn nodig in deze wereld en ik kan er alleen maar dankbaar voor wezen dat er mensen bereid zijn om ze te doen. Maar voor je gezondheid is het niet geweldig goed. Ideaal zou zijn als sommige mensen (vooral nachtuilen) alleen maar ‘s nachts zouden werken en overdag (eventueel met dikke gordijnen) zouden slapen. Lukt dit niet, zorg dan b.v. voor een blauw licht filter bril en dat je gedurende “jouw nacht” minimaal tot niet eet zodat je lichaam een deel van de “nachthormonen” toch aanmaakt.

Bij jonge kinderen

Jonge kinderen kunnen je nachtritme goed verstoren. Ook nu kan een blauw licht filter bril en gedempt licht een uitkomst bieden. Daarnaast slapen veel baby’s beter op dezelfde kamer (bv in een box in de buurt van het bed), aangezien ze heel goed horen of hun ouders in veilig bereik liggen te slapen. Ik ben het dan ook NIET eens met het advies om baby’s z.s.m. op een andere kamer te leggen, laat staan om ze te laten uithuilen als ze je nodig hebben.

Voor de geïnteresseerden en critici

Melatonine hoort ‘s avonds en ‘s nachts in grote hoeveelheden aangemaakt te worden. Dit hormoon remt Toll-Like Receptoren 2 waardoor de ontstekingsreactie niet te hevig wordt en er minder secundaire schade in b.v. de longen optreedt. Tevens vermindert melatonine de ACE2 receptoren op de celmembraan wat een bindingplek is voor het virus om zich uiteindelijk te vermeerderen. Overdag mits je goed wakker bent, zijn CLOCK en BMAL-1 genen actief en vooral dit laatste onderdrukt de vermenigvuldiging van alle virussen. Mensen die b.v. wisseldiensten draaien of ernstige slaapstoornissen hebben, maken ook wanneer ze wakker zijn minder BMAL aan.

Coronavirus: 5 Tips & Trucs vanuit de leefstijlgeneeskunde!

  1. Zorg dat je slaapritme goed is! Dit betekent op vaste tijden goed slapen en op vaste tijden wakker zijn. Virale weerstand wordt o.a. bepaald door een goed wakker slaap ritme. Dit werkt via melatonine en zogenaamde klokgenen en hun invloed op het immuunsysteem en virussen zelf.

Lees hier 4 Tips voor een beter slaapritme

  1. Neem vitamine C het liefst in de vorm van ascorbatencomplex. Preventief en om alvast je weerstand te verhogen is 500 mg/p/d niet alleen voldoende, maar wellicht ook beter dan teveel. Heb je het dan toch te pakken? Neem dan hogere doseringen, startend bij 3 gram p/d.
  2. Zorg voor een goede vitamine D status. In NL is mijn advies dat bijna iedereen wat extra vitamine D zou kunnen gebruiken, het hele jaar door. Dit vanwege de matige zonkracht, maar zeker ook omdat de meeste mensen tekort en bekleed buiten komen. Een veilige dosis voor volwassen is 50 mcr/p/d oftewel 2000IU/p/d. (m.u.v. Sarcoïdose & Crohn patiënten!)
  3. Neem wat extra zinkAls je geen vis eter bent, dan kan tijdelijk wat extra zink de moeite waard zijn. Doseringen tussen de 15 en 30 mcr zinkmethionine zijn prima. Maar beter is het eten van schaal- of schelpdieren!
  4. Relativeer het voor jezelf en je geliefden als jullie verder gezond zijn.De risicogroepen betreffen vooral bejaarden, mensen die al (onbewust) ziek of kwetsbaar zijn zoals mensen met hart- en vaatziektes, diabetes of mensen met (een verleden aan) longproblemen aangezien het virus het o.a. op de luchtwegen gemunt heeft. Val je niet onder een van deze groepen en ben je verder gezond, dan is de kans op ernstige complicaties een stuk geringer. Huidige terechte maatregelen zijn bedoelt om de snelle verspreiding af te remmen, om zo vooral de kwetsbare groepen beter hulp te kunnen bieden.

Menu