Advies bij gewrichtspijn

advies bij gewrichtspijn

Heb je last van stijve en pijnlijke gewrichten? Of wordt je wakker van de pijn? Dat bekent dat je last hebt van gewrichtspijn. Wil je de oorzaken van gewrichtspijn weten? Of wil je advies om de gewrichtspijn te verminderen?

Lees dan verder!

Wat is gewrichtspijn?

Een gewricht is een scharnier tussen 2 botten. In je lichaam heb je grote en kleine gewrichten. Bij grote gewrichten moet je denken aan de heup, knie, ellenboog en schouders. Bij de kleine gewrichten moet je denken aan de gewrichten in de rugwervels, handen en voeten.

Gewrichtspijn wordt in de volksmond ook wel reuma genoemd. Gewrichtspijn bestaat uit aandoeningen bij de gewrichten zoals pijn, gevoeligheid en stijve spieren.  Veel voorkomende klachten bij gewrichtspijn zijn :

  • Wakker worden door de pijn.
  • Moeite bij bepaalde bewegingen.
  • Opendraaien van producten zoals een potje lukt niet meer.
  • Moeilijk te bepalen waar de pijn vandaan komt.

Oorzaken gewrichtspijn

De meest voorkomende oorzaken bij gewrichtspijn zijn ontstekingen in de gewrichten. Daarnaast zie je vaak dat de gewrichten overbelast zijn waardoor er pijn ontstaat. Verder kan je ook last hebben van artrose. Dit komt vaker voor bij ouderen.

Gewrichtspijn door ontsteking

Je kunt een ontsteking in de gewrichten herkennen doordat het bewegen of strekken moeilijker gaat dan normaal. Ook kun je een ontsteking herkennen aan de rode kleur. Wanneer de huid om het gewricht warm is of rood dan is het in de meeste gevallen ontstoken. Verder kan het gewricht ook ontstoken raken door ziektes zoals bijvoorbeeld een keel/darm ontsteking, Lyme of een soa.

Gewrichtspijn door overbelasting

Gewrichtspijn kan ook ontstaan door overbelasting. Dit zie je bijvoorbeeld bij de gewrichten in de knieën. Wanneer je last hebt van overgewicht overbelast je de knieën waardoor je pijn kunt krijgen. Daarnaast kun je de gewrichten ook overbelasten door een beweging te vaak te herhalen. Hierdoor ontstaan dan klachten in bijvoorbeeld de schouders of in de pols.

Gewrichtspijn door Artrose

De klachten bij Artrose zijn voornamelijk aanwezig in de ochtend. de klachten van Artrose nemen toe wanneer je ouder wordt. De meest voorkomende klachten bij Artrose zijn:

  • Stijfheid wordt minder na beweging van het lichaam.
  • Pijn in de heupen, vingers of knieën.
  • Pijn in de gewrichten. (bij te veel sporten)

Tips en advies bij gewrichtspijn

Wanneer je de gewrichtspijn wilt verlichten kun je verschillende dingen doen. Voldoende beweging is erg belangrijk om de verstijving van je gewrichten te verminderen. Daarnaast helpt een goede lichaamshouding bij het soepel houden van je gewrichten.

Je kunt ook de rode warme gewrichten koelen met bijvoorbeeld een koude handdoek om de pijn te verlichten. Let op! Doe dit niet langer dan 10 minuten. Heb je pijn aan je knie of enkel? Dan kan het fijn zijn om je been hoog te leggen.

Beweging kan helpen om de gewrichten en spieren soepel te houden. Veel mensen zijn bang dat wanneer ze gewrichtspijn hebben, zij het erger maken wanneer ze de pijnlijke gewrichten gebruiken. Dit is niet zo! Door actief te blijven voorkom je juist dat je gewrichten stijf worden.

Wanneer je de pijn wilt verlichten is lichaamsbeweging een goede oplossing. Het advies is om te luisteren naar je lichaam. Als je na het sporten veel pijn beleefd dan is het verstandig om meer rust te nemen. De sporten fietsen, zwemmen en wandelen helpen bij het verminderen van jouw pijn in je gewrichten

Naast deze tips kun je ook medicatie gebruiken om de pijn te verminderen. Het  meest gebruikte medicijn bij gewrichtspijn is de paracetamol. De paracetamol werkt goed tegen de gewrichtspijn. Daarnaast hebben paracetamol en ibuprofen de minste bijwerkingen.

Gewrichtspijn verlichten?

Heb jij last van gewrichtspijn? en wil je dit verlichten met behulp van medicijnen? De Gezondheidslijn heeft een ruim assortiment van 60.000 producten die via onze webshop te bestellen zijn. Ons team staat voor een goede prijs/kwaliteit verhouding voor al onze producten.

Jouw product voor 21:00 bestelt, morgen in huis!

Menu