Vitakruid Symflora

Vitakruid Symflora

Probiotica zijn levende bacteriën die van nature in en op ons lichaam voorkomen. Deze bacteriën maken deel uit van onze flora. Voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn o.a. yoghurt, kefir, salami, brie, zuurdesembrood, augurken en tempeh.

Er zijn twee hoofdtypen probiotica: bacteriën en gisten. Probiotische bacteriën zijn kleine, eencellige bacteriën. Het overlevingscijfer van de bacteriële stammen (na het doorlopen van het verteringsgestel) is van grote waarde bij een goed probioticum supplement. De bacteriële stammen worden namelijk tijdens de vertering blootgesteld aan zure sappen zoals gal en maagzuur. Goede probiotica zoals Vitakruid Symflora bevat daarom verschillende soorten stammen.

Probioticum betekent ‘voor het leven’

Probiotische gisten zijn eencellige schimmels en minder gevoelig voor zure omgevingen in het lichaam. Gisten zijn namelijk voorzien van een taaie celwand die hen beschermt tegen maagzuur en lage pH-waarden.
Probiotica zijn levende bacteriën en gisten die van nature in en op ons lichaam voorkomen. In het Grieks en Latijn betekent ‘pro bioticum’ letterlijk ‘voor het leven’. Deze bacteriën maken deel uit van onze flora waarbinnen verschillende zogenoemde stammen aanwezig zijn met elk een eigen persoonlijkheid. De samenstelling van deze stammen verschilt per levensfase.

Ons lichaam bevat een combinatie van ruim honderden miljarden levende bacteriën. Deze bacteriën vormen samen onze flora.

Vitakruid Symflora bevat diverse bacteristammen

Vitakruid Symflora bevat gist- of bacteriestammen. Een bacteriestam bestaat uit een reeks bacteriën en onderscheidt zich in geslacht en soort. Een probiotisch gist bestaat vaak uit een specifek geselecteerde stam. Een goed probiotica voedingssupplement herken je aan de benoeming van de stammen.

Veelvoorkomende probiotische bacteriestammen zijn

  • Bifidobacterium animalis
  • Bifidobacterium breve
  • Bifidobacterium lactis
  • Bifidobacterium longum
  • Enterococcus faecium
  • Lactobacillus acidophilus
  • Lactobacillus casei
  • Lactobacillus paracasei
  • Lactobacillus plantarum
  • Lactobacillus salivarius
  • Lactococcus lactis
  • Lactobacillus acidophilus is één van de bekendste bacteriestammen. Het geslacht van Lactobacillus behoort tot de melkzuurbacteriën. Melkzuurbacteriën zetten melksuiker (lactose) om in melkzuur (lactaat).

Veelvoorkomende probiotische giststammen zijn

  • Saccharomyces boulardii
  • Saccharomyces cerevisiae
  • Saccharomyces thermophilus
  • Candida rugosa
  • Candida utilis
  • Probiotica in voeding

In sommige voedingsmiddelen zitten van nature levende bacteriën. Maar de meeste bacteriën ontstaan na een bewerkingsproces. Bij dit bewerkingsproces, ook wel fermentatie genoemd, worden er extra bacteriën, schimmels of gisten (micro-organismen) toegevoegd. Zo verandert witte kool na een fermentatieproces in zuurkool.

Andere voorbeelden van gefermenteerde voedingsmiddelen die probiotica bevatten zijn

  • Zuivel zoals: yoghurt, kefir en karnemelk
    Rauwmelkse kaas zoals: brie, roquefort en gorgonzola
  • Bier
  • Wijn
  • Salami
  • Kombucha
  • Gefermenteerde sojaproducten zoals: misosoep, natto en tempeh.
  • Zuurdesembrood
  • Gefermenteerde groenten zoals: augurken en kimchi

Wat is prebiotica?

Prebiotica zijn de onverteerbare voedingsvezels die te vinden zijn in groente, fruit en granen. Deze voedingsvezels stimuleren de groei en activiteit van bacteriën in ons verteringsgestel. Een voorbeeld van een veelgebruikte voedingsbodem voor probiotica is FOS. FOS bestaat uit een combinatie van inuline en fructo-oligosacchariden vezels.

Niet alle probiotica supplementen bevatten prebiotica. Bij baby’s is deze toevoeging bijvoorbeeld niet gewenst aangezien het lichaampje nog niet genoeg ontwikkeld is.

Prebiotica in voeding

In sommige voedingsmiddelen zitten van nature prebiotica, maar veel van hun waardevolle eigenschappen gaan deels verloren door verhitting. Het beste is dus om prebiotica binnen te krijgen uit onbewerkte, verse voeding.

Voorbeelden van prebiotische voeding zijn:

Gerst, haver en tarwezemelen
Asperges, spruitjes, witlof, pompoen en (zoete) aardappel
Cichorei, aardpeer, schorseneer en artisjok
Knoflook, ui en prei
Linzen
Banaan en appel
Cashewnoten

Vitakruid Symflora bevat pre- en probiotica,

Een goed probioticum bevat een combinatie pre- en probiotica, mits het lichaam voldoende ontwikkeld is (bij baby’s is dit niet het geval). Probiotica heeft een grotere overlevingskans wanneer er prebiotica aanwezig is.

Uit onderzoek blijkt dat een probioticum met meerdere stammen van hogere kwaliteit is dan een probiotica met slechts één stam. Vergelijk het met een team van mensen met verschillende eigenschappen. Iedereen draagt zijn steentje bij waardoor ze in staat zijn om elkaar te helpen en aan te vullen waar nodig.

Als laatste is het belangrijk dat de probiotica stammen de verteringssappen in het maagdarmkanaal overleven. Het aantal kve/g* – de hoeveelheid kolonievormende eenheden per gram – is minder belangrijk dan de metabole activiteit van de probiotica. Je hebt er immers niks aan als de bacteriën de zure omgevingen in het lichaam niet overleven.

Een goede probiotisch gist bestaat vaak uit een specifek geselecteerde stam. Gisten hebben een taaie celwand die ze kan beschermen tegen de zure omgeving van de maag. Hierdoor blijven de gisten intact en komen ze levend op de plaats van bestemming. Probiotische bacteriën zoals Lactobacillen zijn minder bestand tegen maagzuur. Onderstaande technologie is niet nodig voor probiotische gisten, omdat ze van nature al bestand zijn tegen maagzuur.

Vitakruid Symflora met ProbioAct® Technology

Deze technologie garandeert de stabiliteit, overleving en metabole activiteit van probiotica. ProbioAct® zorgt er onder andere voor dat de probiotica stammen houdbaar zijn op kamertemperatuur, beschermd zijn tijdens het oplossen en innemen, en dat ze ‘wakker’ worden gemaakt in het maagdarmkanaal.

Menu